Podijeli

Britansko zbogom EU

Kontekst: Britansko zbogom EU

Velika Britanija od ponoći više nije članica Evropske unije. Tri i po godine trajali su pregovori sa zvaničnicima u Briselu o uvjetima i cijeni koju Velika Britanija mora platiti za napuštanje Unije. Do 31. decembra 2020. na snazi je prijelazni period, tokom kojeg će Britanci morati poštivati pravila EU-a. Do isteka tog perioda dvije strane trebale bi dogovoriti nove odnose, a druga faza pregovora počinje već u subotu.

Hoće li Britanija zatražiti produženje prijelaznog perioda, kakve će novine izlazak te zemlje iz EU-a donijeti njenim građanima te šta će to značiti za buduću trgovinu robom i uslugama, migracije i vanjsku politiku teme su o kojima će govoriti naši gosti: Tihomir Loza, direktor Mreže za profesionalizaciju medija u Londonu te nekadašnji novinar Naših dana i Oslobođenja, i Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu.

Emisiju vodi Dalija Hasanbegović, uredila Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi