Podijeli

Kontekst: Borba protiv zloupotrebe droga

Kontekst: Borba protiv zloupotrebe droga

Dvadeset šesti juni međunarodni je dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga. Prema podacima UN-a, procjenjuje se da 250 miliona ljudi koristi neku vrstu droge, a 2016. godine registrovano je rekordnih 29 miliona ovisnika. Kad je riječ o najčešćim uzrocima, UN navodi da su to siromaštvo i besperspektivnost.

Ni naša regija nije pošteđena. O uzrocima, prevenciji i uspješnosti liječenja te resocijalizaciji liječenih ovisnika razgovaramo s gostima:

- u Beogradu Mira Kovačević, predsjednica Republičke stručne komisije za prevenciju i kontrolu bolesti zavisnosti Ministarstva zdravlja Srbije,

- u Zagrebu Željko Petković, direktor Ureda za suzbijanje zloupotreba droga Vlade Hrvatske, i

- u Sarajevu Snježana Marjanović-Lisac, šefica Odjeljenja za narkomaniju u Zavodu za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo.

 

Emisiju vodi Dalija Hasanbegović, a pripremila Azra Hadžić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.