Podijeli

Kontekst: Bh. dileme

Svi političari, sve političke stranke i koalicije u BiH pozivaju se na Dejtonski sporazum. Bosnu i Hercegovinu prihvataju kao državu dva entiteta i tri naroda. Međutim, tu završava svaka saglasnost.

Iz Sarajeva Bošnjaci insistiraju na državi, iz Banje Luke Srbi se zaklinju u entitete, a iz Mostara Hrvati pozivaju na prava tri naroda. Kako državu pomiriti s entitetima i narodima?

Građani širom BiH već su 18 godina taoci politike u kojoj izabrani narodni predstavnici, pod krinkom nacionalnih interesa, štite, brane i zadovoljavaju samo svoje interese.

U ovoj emisiji tražimo gdje se u dejtonskoj BiH, u državi sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda izgubio obični čovjek? Kako odbraniti njegove državne, entitetske, nacionalne, a prije svega, životne interese?

Gosti Konteksta su: u Banjoj Luci predsjednik novoformiranog Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić, u Sarajevu profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta iz Mostara dr.  Mile Lasić, i u Sarajevu je i dr. Tarik Haverić, politolog.  Večerašnji Kontekst vodi Marina Riđić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi