Podijeli

Kontekst: Balkanske pruge

Imaju li vlade u regiji planove za spas i razvoj željezničkog saobraćaja? Kako unaprijediti infrastrukturu, a vozove ponovo učiniti privlačnim za putovanje? Kako smanjiti broj radnika i restruktuirati kompanije? 

Zastarjela infrastruktura, zapuštene pruge i vozovi, mali broj putnika, preveliki broj zaposlenih i česti navodi o korupciji - glavne su karakteristike željeznica u zemljama regije posljednjih 20-ak godina. U kom pravcu idu balkanski vozovi, ima li rješenja i nade za nekada glavno prevozno sredstvo u ovom dijelu Evrope - razgovaramo sa našim gostima. 

U Sarajevu je zamjenik generalnog direktora za operacije BH željezničke javne korporacije Hamdija Šaljić i u Zagrebu  predsjednik Sindikata Željezničara Hrvatske - Zoran Maršić.

Prilozi: Nebojša Grabež i Martina Kiseljak.

Voditelj: Marko Radoja.
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi