Podijeli

Kontekst: Balkanska policija

Je li moguće formiranje Balkanske policije – BALPOL-a? Kako bi takva organizacija unaprijedila funkcionisanje policija regije? Koji su ograničavajući faktori za rad Balkanske policije? Kakva je aktuelna saradnja policija u regiji?

Crna Gora je inicirala novi koncept regionalne saradnje, tzv. Balkanski G-6, koji bi obuhvatio sve zemlje regije, osim Hrvatske koja prvog jula zvanično postaje dio Evropske Unije. Jedna od zanimljivijih ideja jeste i formiranje balkanske policije BALPOL-a, koja bi se bavila suzbijanjem kriminala, korupcije i ilegalnih migracija. Je li taj prijedlog realan?

Gosti Konteksta su u Beogradu državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije mr. Vladimir Božović, u Skoplju profesor na Fakultetu za detektive i bezbjednost i bivši šef makedonske Vojnosigurnosne i obavještajne službe dr. Vladimir Pivovarov, i u Sarajevu docent na Odsjeku za sigurnosne i mirovne studije na Fakultetu političkih nauka dr. Mirza Smajić.

Kontekst vodi Marina Riđić, a priču iz Crne Gore donosi Milica Marinović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.