Podijeli

Kontekst: Američke sankcije Iranu i refleksije na ostatak svijeta

Kontekst: Američke sankcije Iranu i refleksije na ostatak svijeta

Sjedinjene Američke Države uvele su 5. novembra dosad najteži set sankcija Iranu i time značajno pojačale pritisak na zvanični Teheran da obustavi navodne programe razvoja balističkih raketa i nuklearnog oružja. Sankcije su bile ukinute 2015. postizanjem međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu. Prošireni set mjera odnosi se na energetiku, brodogradnju, transport i finansijski sektor. Druga je to etapa obnavljanja sankcija toj zemlji, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump u maju donio odluku o povlačenju iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Trumpova administracija pritišće tamošnju vlast, od koje traži da ispuni 12 zahtjeva za ukidanje sankcija. Iran, uprkos tome, ostaje pri svom stavu i smatra da će izdržati te da SAD neće uspjeti ukinuti njegov izvoz nafte. Turska, Njemačka i Rusija neće podržati Ameriku.

U kojem će se smjeru razvijati odnosi Washingtona i Teherana te kako će se to odraziti na ostatak svijeta, pa i na našu regiju, za Kontekst govore iranski ambasador u Bosni i Hercegovini, Njegova ekscelencija Mahmoud Heidari, Branka Latinović iz Foruma za međunarodne odnose, bivša ambasadorica, i Bogoljub Lacmanović, vanjskopolitički analitičar i bivši diplomata u Moskvi.

Emisiju je vodila  Jasmina Kos , a uredila Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi