Podijeli

Kontekst: Američka 'crna lista' za BiH

Kontekst: Američka 'crna lista' za BiH

Nekadašnja savjetnica i analitičarka pri Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini Tanya Domi izjavila je za Al Jazeeru da je odluka State Departmenta da državnog zastupnika Nikolu Špirića stavi na “crnu listu” pokazatelj novog smjera administracije predsjednika Trumpa.

Nikola Špirić, zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine na “crnu listu” je dospio zbog, kako je saopćio State Department, umiješanosti u značajnu korupciju. Njemu i članovima njegove uže porodice zabranjen je ulazak u Sjedinjene Američke Države. Špirić za ove navode u BiH nikad nije optužen ni procesuiran. 

Na “crnoj listi” američke vlade je i nekoliko stotina pojedinaca, koji imaju državljanstvo BiH, i organizacija registrovanih u toj zemlji.

Kakvu poruku američka vlada ovakvim odlukama šalje pravosuđu BiH i hoće li se na toj listi naći još neki bh. zvaničnici za Kontekst govore:

- Tanya Domi, savjetnica šefa OSCE-a u BiH od 1996. do 2000. i bivša analitičarka za odbrambenu politiku u Kongresu SAD-a,

- Bodo Weber, analitičar u Vijeću za politiku demokratizacije, i

- Žarko Papić, ekonomsko-politički analitičar i direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju.

 

Emisiju vodila Marina Riđić, uredila Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi