Podijeli

Kontekst: Afera 'Potkivanje'

Kontekst: Afera 'Potkivanje'

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija našao se u centru skandala nakon pisanja portala Žurnal o njegovoj umiješanosti u koruptivne radnje.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet i provjerit će se objavljeno o Tegeltiji, prvom čovjeku te institucije za uspostavljanje i očuvanje nezavisnog, efikasnog i odgovornog pravosuđa. On je sve demantovao, dok stručna javnost i građani na protestima pozivaju na ostavku. Na aktuelnu situaciju reagovali su i predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini pismom predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milanu Tegeltiji i članovima te institucije.

Je li predsjedniku VSTV-a, koji imenuje sve sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini, bila moralna obaveza povući se s te funkcije do okončanja postupka te ko je pozvan da reaguje u ovoj situaciji za Kontekst govore:

- Vlado Adamović, advokat i bivši sudija, i

- Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Emisiju vodi Adnan Rondić, uredila Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.