Podijeli

N19j-CwD73k

Kontekst: Afera Franak

Zagrebački Trgovački sud presudio je nedavno u korist udruge Potrošač, koja je osam hrvatskih banaka tužila zbog kredita u švicarskim francima, tačnije valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope. Banke su najavile žalbe na prvostepenu presudu a korisnici kredita povrat novca mogu potraživati u posebnim pojedinačnim postupcima.

Kakav je značaj prvostepene presude zagrebačkog suda protiv osam hrvatskih banaka u korist korisnika kredita vezanih uz švicarski franak? Da li je klijentima u BiH prihvatljiva ponuđena arbitraža Hypo Banke? Hoće li prijedlog Narodne banke Srbije o olakšicama za otplatu kredita u švicarskim francima pomoći građanima koji već godinama otplaćuju visoke rate?

Šta će pomenuta presuda značiti za hrvatsku ekonomiju, ali i slične slučajeve tužbi klijenata protiv banaka u zemljama regiona, razgovaramo sa našim gostima: u Zagrebu - Profesor na Ekonomskom fakultetu, Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista - Ljubo Jurčić, u Sarajevu - voditeljica ekspertnog tima za zaštitu korisnika kredita u francima u BiH, iz udruženja Švicarac - Marica Glibić i u Beogradu - urednik finansijskog portala Kamatica.com - Dušan Uzelac.

Emisiju vodi Marina Riđić, a uvodni prilog iz Zagreba donosi Ana Mlinarić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi