Podijeli

Jokić: Rezultati PISA testa pokazuju da Hrvatska stagnira

Jokić: Rezultati PISA testa pokazuju da Hrvatska stagnira

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj objavila je službene rezultate PISA testiranja, koji pokazuju znanja i vještine učenika. Testirani su 15-godišnjaci iz 79 zemalja. Testiranje je provedeno prošle godine, u tri područja - čitalačkoj, matematičkoj i prirodoslovnoj pismenosti.  

Najbolje je rangirana Slovenija. U čitalačkoj pismenosti, učenici iz te zemlje zauzeli su 21. mjesto, u matematičkoj 14. a, najbolji su u prirodoslovlju - na 13. mjestu.

Slijedi Hrvatska koja se po čitalačkoj pismenosti nalazi na 29. mjestu, te na 40. i 46. u matematičkoj i prirodoslovnoj. Ministrica obrazovanja te zemlje ocijenila je rezultate - lošima.  Srbija je po čitalačkoj pismenosti zauzela 45. mjesto,  dok joj je po matematičkoj i prirodoslovnoj pripalo 46.

Crna Gora je na 52. po čitalačkoj, 53. po matematičkoj i 61. mjestu po prirodoslovnoj pismenosti. Bosna i Hercegovina, koja je prvi put sudjelovala u istraživanju, po čitalačkoj i matematičkoj pismenosti zauzela je 62., po prirodoslovnoj 67. mjesto. 

Sjeverna Makedonija je u kategoriji čitalačke i matematičke pismenosti zauzela 67. mjesto, dok je po prirodoslovnoj na 63. Najlošije je rangirano Kosovo. U sve tri kategorije - čitalačkoj, matematičkoj i prirodoslovnoj pismenosti nalazi na 75. mjestu.

U Zagrebu je gost Boris Jokić, psiholog i viši naučni saradnik na Institutu za društvena istraživanja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi