Podijeli

Janjić za AJB: Razgraničenje Srbijie i Kosova direktno bi utjecalo na BiH

Janjić za AJB: Razgraničenje Srbije i Kosova direktno bi utjecalo na BiH

Kosovski predsjednik Hashim Thaci pozvao je na postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova jer, u suprotnom, cijeloj regiji prijeti destabilizacija.   
Thacii je, govoreći na konferenciji o odnosima Beograda i Prištine, poručio da je dogovor nužan. Kosovski premijer Ramush Haradinaj smatra da jučerašnja inicijativa ministra vanjskih poslova Srbije o razgraničenju nije dobro rješenje. Dijalog Beograda i Prištine već nekoliko mjeseci je u zastoju. Srbija uslovljava nastavak ukidanjem taksi od sto posto, koje su kosovske vlasti uvele na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Usprkos pozivu kosovskog predsjednika i zapadnih zemalja na privremeno ukidanje taksi, premijer Hardinaj ostaje pri odluci da će one biti na snazi sve dok Srbija ne prizna Kosovo.

O tome je li razgraničenje dobra ideja za rješenje pitanja Kosova, razgovarali smo sa Dušanom Janjićem, iz Foruma za etničke odnose.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi