Podijeli

Janjić: Otvorene prijetnje novinarima i medijima u Srbiji

Janjić: Otvorene prijetnje novinarima i medijima u Srbiji

Prema ovogodišnjem izvještaju Reportera bez granica, kojim je obuhvaćeno 180 zemalja, zemlje regiona i dalje su slabo rangirane kada je riječ o slobodi medija.
Sve su ispod šezdesete pozicije. 
Bosna i Hercegovina najbolja je zemalja regiona. Međutim, polarizovana politička klima, obilježena stalnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom ne predstavlja dobro okruženje za razvijanje slobode govora, stoji u izvještaju.
Hrvatska je zabilježila manji napredak. Problem je i dalje miješanje Vlade u uređivačku politiku državne televizije. 
U Albaniji se regulatornim standardima često manipuliše u korist vladinih interesa. Vlasništvo medija, koncentrisano kod nekolicine preduzetnika dovodi do autocenzure.
Srbija je nazadovala. Prema izvještaju, dolaskom Aleksandra Vučića na vlast, postalo je nesigurno baviti se novinarstvom. To se, tvrde, očituje alarmantnim brojem zabilježenih napada na novinare, koji nisu istraženi, riješeni ni kažnjeni. 
U Izvještaju se kaže i da su mediji u Crnoj Gori pod pritiskom vlasti, a novinari izloženi prijetnjama i uznemiravanju. Autocenzura i bezbjednost novinara i dalje predstavljaju velike izazove. 
U Makedoniji sloboda medija i dalje je ugrožena. Pad režima Gruevskog, navode Reporteri bez granica, doveo je do manjeg pomaka kada je riječ o vladinoj kontroli nad medijima.

Govoreći o ocjeni da je upravo pod njegovim predsjedavanjem situacija u Srbiji pogoršana, Aleksandar Vučić je rekao da je tu riječ o političkoj kampanji. 

Gost Al Jazeere u Beogradu bio je Dragan Janjić, potpredsednik NUNS-a.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi