Podijeli

Jakšić: Nikakvo novo rješenje za Kosovo nije na horizontu

Jakšić: Nikakvo novo rješenje za Kosovo nije na horizontu

U Briselu je nakon više od godinu ipo nastavljen dijalog o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Delegaciju Kosova predvodi premijer Avdullah Hoti, a Srbije predsjednik Aleksandar Vučić. Domaćini su predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Josep Borrell i specijalni predstavnik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak.

Hoti je ranije najavio da u proces dijaloga ulazi sa svrhom međusobnog priznanja i potpune normalizacije, kao i da bi sporazum, osim toga, trebalo da uključuje i pitanja nestalih osoba i ratne odštete. Vučić je izjavio da je Beograd spreman da razgovara o poboljšavanju uslova života Srba na Kosovu, ali da će pregovori biti teški i da su Hotijevi zahtjevi neprihvatljivi. Dijalog je prekinut prije 20 mjeseci zbog kosovskog uvođenja taksi od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Naš gost je vanjskopolitički komentator Boško Jakšić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi