Podijeli

Izvještaj Svjetske banke: Četvrtina Makedonaca živi u siromaštvu

Izvještaj Svjetske banke: Četvrtina Makedonaca živi u siromaštvu

Četvrtina stanovništva Makedonije živi u siromaštvu, s manje od pet dolara dnevno, pokazuje izvještaj Svjetske banke "Sistemska dijagnostika", u kojem se analizira napredak zemlje od nezavisnosti. 

Ekonomski rast Makedonije bio je prenizak da bi se smanjila razlika u odnosu na prosječni dohodak u Evropskoj uniji. U izvještaju se navodi da će Makedonija za 23 godine dostići standard članica Unije, ali da bi to postigla, treba preispitati rast ekonomije, smanjiti siromaštvo i konsolidirati srednju klasu. Svjetska banka predlaže da se izradi konkurentniji privatni sektor, da se uloži u radnu snagu, kao i u ekonomsku i socijalnu održivost. Zemlja treba iskoristiti političku stabilizaciju kako bi provela reforme, osigurala vladavinu prava i izgradila sposobne javne institucije, stoji u izvještaju. 

Iz Skoplja izvještava Maja Blaževska-Evrosimoska.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi