Podijeli

Glušac o porukama nakon sastanka Palmera i Vučića

Glušac o porukama nakon sastanka Palmera i Vučića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da vjeruje da će za dva do tri mjeseca biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga sa Kosovom.

Nakon razgovora sa specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom, Vučić je rekao da Srbija želi ozbiljan dijalog koji bi vodio kompromisnom rešenju. Sa druge strane, Palmer navodi da je s Vučićem razgovarao o političkoj situaciji ne samo u Srbiji, već i regiji. Dodao je da je važno da kosovski Srbi imaju priliku da se na Kosovu izraze i kroz politički proces te istakao važnost poštovanja rezultata izbora. Između ostalog, Palmer je poručio da je odlaganje početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o članstvu u Evropskoj uniji bila historijska greška i da je to loša poruka cijeloj regiji.

Predsjednik Srbije rekao je nakon sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD-a da je poznato da su stavovi Srbije i Amerike  o Kosovu različiti, ali da je zadovoljan razgovorima jer su razmotrena sva sporna pitanja i sve razlike.

Matthew Palmer, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, u Beograd je stigao nakon zvanične posjete Prištini i Skoplju.

Jelena Glušac donosi više informacija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi