Podijeli

Gastarbajterske priče: Putnici - 1. epizoda

Darko Markov došao je u glavni grad Austrije iz Srbije sredinom 1990-ih. Svoja gastarbajterska iskustva prenio je u roman pod naslovom "Sumrak u bečkom haustoru". U romanu je pokušao na crnohumoran način opisati život onih koji su otišli živjeti daleko od zavičaja. Na osnovu romana napisao je i režirao monodramu, u kojoj i glumi. Monodrama, koju Darko izvodi po kafanama u Srbiji i Beču te alternativnim pozorištima, nailazi na dobar prijem. 

Kao i većina gastarbajtera, Markov živi na relaciji Srbija – Beč. Pratimo ga na jednom od čestih putovanja u zavičaj. Taj put isprepleten je s dijelovima njegove monodrame. Život i umjetnost međusobno se komentarišu i dopunjuju.

U rodno Kačarevo Darko ovog puta odlazi da bi proslavio 30 godina mature. U rodnom mjestu susreće se s roditeljima i prijateljima. Upoznajemo ljude koji su stranci u zemlji u koju su otišli, a koji s vremenom postaju stranci i u zavičaju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.