Podijeli

Gastarbajterske priče: Med - 3. epizoda

Darko Markov i njegov kolega, taksist Goran, susreću se u bašti restorana. Goran mu priča o tome kako mu se ukazalo svjetlo na kraju dugog tunela. Posredstvom interneta upoznao je mladu Ruskinju, Snježanu iz Rostova na Donu, koja je 20 godina mlađa od njega. Dovest će je u Beč i oženit će se njom u inat bivšoj supruzi i sinu, s kojima je u svađi. Goran se hvali pokazujući Darku sliku buduće žene iz Rusije. Pred njim je sada nova šansa, mogućnost za novi početak, s obzirom na to da sa Snježanom planira imati dijete.

Goran dočekuje Snježanu na aerodromu. Svojim taksi-vozilom odvozi je do stana. Usput joj priča o Beču i planovima za njihovu zajedničku budućnost. Saznajemo da je Snježana završila dva fakulteta. Goran je vodi na glavnu taksi-stanicu na kojoj radi, gdje je upoznaje s kolegama.

Dok je Goran sa Snježanom u obilasku grada, Markov vodi kolegu Milenka kod vračare Vladice. Vračara otvara karte Milenku i priča mu o prošlosti i budućnosti. Milenka zanima je li razlog raspada braka bio to što se njegova bivša supruga tajno viđala s nekim muškarcem. Milenko je pita kada će se konačno vratiti u zavičaj. Ona mu kaže da to neće biti skoro. Vidimo da Milenko mašta da pobjegne iz Beča i vrati se u rodno selo. Vladica zahtijeva da Milenko i Darko sljedeći put donesu tegle meda, koji će im ona prebajati. Oni će taj med poslije jesti da bi riješili životne probleme.

Darko nastavlja s probama predstave. Sljedeća se odigrava u vešeraju zgrade u kojoj živi Darko. Tema scene koju probaju jest spasonosni med, koji mušterije donose kod vračare.

Milenko vodi Darka da mu pokaže stan u kojem živi i kako bi popričali o predstavi i Milenkovom liku. Zgrada i stan, koji je zapravo bivša ostava koju je Milenko preuredio, u prilično su lošem stanju. Darko je fasciniran ambijentom, koji mu je inspiracija za pisanje. Milenko posredstvom Facebooka pokazuje snimak u kojem njegov sin, koji živi u Švicarskoj, svira na klaviru, s obzirom na to da pohađa muzičku školu.

Dok je Goran zauzet šetanjem sa Snježanom po Beču kako bi se upoznala s gradom, Milenko i Darko ponovo idu kod vračare. Donose po teglu meda jer im je vračara tako rekla. Vladica prvo baje med Darku, a potom Milenku, kome otvara i karte. Dalje se zanimajući, Milenko sluša odgovore na ona ista pitanja koja ga najviše muče. Jedno je vezano za povratak u zavičaj, a drugo za bivšu suprugu. Shvatamo da je nije prebolio iako je od razvoda prošlo mnogo vremena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.