Podijeli

Erdogan: Međunarodna zajednica nije položila ispit u Mijanmaru i Siriji

Erdogan: Međunarodna zajednica nije položila ispit u Mijanmaru i Siriji

U svom obraćanju na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku predsjednik Turske Reccep Tayyip Erdogan stavio je naglasak na brojne humanitarne krize s kojima se svijet trenutno suočava, a u kojima Turska aktivno pomaže. Spomenuo je sukob u Siriji, optužio međunarodnu zajednicu da je na cjedilu ostavila Sirijce, koji su samo tražili demokratiju i bolji život, i najavio nastavak pružanja humanitarne pomoći građanima Sirije. Spomenuo je krizu u Somaliji, istakao krizu u Libiji i Jemenu, te da se ne smiju ponoviti greške napravljene u Siriji. Pozvao je i na prekid blokade Katara, a Saudijsku Arabiju na odgovorno ponašanje u toj krizi. Izrael je pozvao da zaustavi izgradnju naselja na Zapadnoj obali i prihvati dvodržavno rješenje, a Palestince na jedinstvo u traženju svog suvereniteta.

U govoru je spomenuo i prostor Balkana. Rekao je da je situacija trenutno mirna i stabilna, ali da bi ta regija mogla biti potencijalno krizno žarište te je pozvao na što brže uključenje svih država Balkana u euroatlantske integracije.

Također je pozvao na globalnu denuklearizaciju.

Optužio je vlasti Mijanmara za etničko čišćenje muslimanske manjine Rohinja, a međunarodnu zajednicu za neaktivnost u toj krizi.

Zaključio je riječima da sve humanitarne krize pokazuju kako je vrijeme da se reformira UN, posebno Vijeće sigurnosti, koje se pokazalo neučinkovitim u rješavanju i sprečavanju ovih humanitarnih katastrofa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi