Podijeli

SP-yXR_OLNg

Dani ubijanja - Prijedor

U dokumentarnom filmu Al Jazeere Balkans "Dani ubijanja - Prijedor", autora Enesa Hotića, gledaoci imaju priliku prvi put vidjeti televizijske snimke Službe javne bezbjednosti Prijedor, snimljene 4. septembra 1992. na Korićanskim stijenama.

Na snimcima se vidi kako pripadnici policije RS-a, uz pomoć civilne zaštite iz Skender-Vakufa/Kneževa uklanjaju dizalicom tijela prijedorskih Bošnjaka i Hrvata kako bi sakrili tragove zločina izvršenog 21. augusta 1992, kada je na tom mjestu, na rubu provalije, policija RS-a strijeljala više od 200 prijedorskih civila.

Prema mišljenju zaštićenog svjedoka i izvršioca zločina na Korićanskim stijenama pretpostavlja se da je prilikom asanacije terena dio tijela na licu mjesta zapaljen i uništen kiselinom, obzirom da su zbog kvara na dizalici izvučena četiri tijela iz korićanskog ambisa.

Dio tijela prenesen je i u sekundarne grobnice. Do danas nisu pronađena tijela mnogih žrtava na Korićanskim stijenama.

Na snimcima koje objavljuje Al Jazeera Balkans vide se lica hladnokrvnih i dobro raspoloženih pripadnika prijedorske policije koji su bili svjedoci ovog događaja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi