Podijeli

Čečen: Jasno je da se radi o pritisku vlasti na nerežimske medije i NVO u Srbiji

Čečen: Jasno je da se radi o pritisku vlasti na nerežimske medije i NVO u Srbiji

Novinari, medijske kuće, udruženja građana i poneki političar, našli su se pod lupom Uprave za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija Srbije. Ta državna institucija zatražila je od banaka uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019.

U zahtjevu se dalje navodi da se podaci traže kako bi se utvrdilo imaju li organizacije i pojedinci sa spiska veze s finansiranjem terorizma ili pranjem novca.

Ovaj potez država pravda, kako je rekao predsjednik Aleksandar Vučić, najobičnijim provjerama, koje nemaju veze s pritiskom na civilno društvo i medije.

Oni koji su na listi provjera smatraju da država zloupotrebljava institucije kako bi se obračunala sa svojim kritičarima i poručuju da se njihov rad redovno kontroliše te da svoje finansijske izvještaje redovno šalju Ministarstvu finansija.

Zašto ih se dodatno provjerava, za Kontekst govore:

- Ivana Žanić, direktorica Fonda za humanitarno pravo, i

- Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo, čije su organizacije na listi za provjere.

Emisiju uredila Ivana Momčilović- Odobašić, vodila Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi