Podijeli

Botteri: Prije dvije godine je počela Mađarska influencija ulaziti u Sloveniju

Botteri: Totalitarna politika širi se po Evropi kao rak

Slovenski sedmičnik Mladina u posljednjem broju reagirao je na protestnu notu Mađarske, zbog naslovnice tog lista od 22. marta. 

Povod za notu bila je karikatura mađarskog premijera Viktora Orbana, s rukom dignutom u nacistički pozdrav. Službena Budimpešta je to smatrala politički neodgovornim, te je poručila da takvi potezi štete odnosima dvije zemlje. No, iz slovenske vlade su odgovorili da poštuju načela sloboda izražavanja štampe i da se ne miješaju u uređivačku politiku medija. Upravo je mađarska nota završila na naslovnici posljednjeg broja Mladine, koji je u petak izašao, a u uvodniku je glavni urednik napisao:

"Objavljena diplomatska nota pokazuje ozbiljnost situacije i to, s kim imamo posla - ne samo mi nego cijela Evropa. Država, koja se usuđuje zahtijevati od vlade druge države da poduzima mjere protiv novinara, a to joj se čini sasvim prirodno ponašanje, predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju cijeloj regiji. Ali to je samo tačka na i. To je naime država, koja ne skriva da pokušava kapitalom i na sve druge načine posezati u autonomiju slovenske države. Naprimjer, bez ustručavanja posegnula je u slovenski politički prostor i pridobila Slovensku demokratsku stranku Janeza Janše, koja joj je evidentno podređena i već neko vrijeme radi na način da slijedi mađarske političke interese (ako se neko nekad pitao, kako nastane kolaboracija, može to sada pogledati uživo)."

Gost Vijesti Al Jazeere je Robert Botteri, kreativni direktor lista Mladina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi