Podijeli

Blaževska-Evrosimoska: Neizvjesna dvotrećinska većina za ustavne promjene

Blaževska-Evrosimoska: Neizvjesna dvotrećinska većina za ustavne promjene

U makedonskom Sobranju počela je posljednja faza u procesu promjene Ustava i imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija.

Dio je to Sporazuma iz Prespe, koji su Makedonija i Grčka potpisale kako bi riješile dugogodišnji spor o imenu Makedonije. Da bi amandmani bili usvojeni, potrebna je dvotrećinska većina ili glasovi 80 zastupnika od ukupno 120. Zastupnici opozicijskog VMRO-DPMNE-a ne učestvuju u finalnom glasanju nakon što su ranije napustili sjednicu. Kad izmjene u Sobranju budu usvojene, Sporazum iz Prespe treba biti ratificiran u grčkom parlamentu, kao i protokol za makedonsko pristupanje NATO-u. Grčka se protivila makedonskim integracijama zbog neriješenog spora dvije zemlje.

Zastupnici i rukovodstvo opozicijske stranke VMRO-DPMNE ne prisustvuju sjednici. Pridružili su se demonstrantima ispred Sobranja.

U Skoplju je Maja Blaževska-Evrosimoska.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi