Podijeli

Berishaj: 16 termoelektrana sa Balkana zagađuju više od 250 TE u EU

Berishaj: 16 termoelektrana sa Balkana zagađuju više od 250 TE u EU

U izvještaju UN-ovih organizacija navodi se da su klimatske promjene nesumnjivo dovele do učestalijih prirodnih katastrofa, a da trećina svjetske populacije nema pristup adekvatnom sistemu blagovremenog upozorenja na moguću katastrofu. U katastrofama širom svijeta u tom periodu stradalo je 1,2 miliona ljudi.

Na različite načine katastrofe su uticale na 4,2 milijarde stanovnika. Zabilježeni su ekonomski gubici veći od 2.500 milijardi eura.

Iz Svjetske meteorološke organizacije kažu da će klimatske promjene u narednom periodu predstavljati rastuću prijetnju po ljudske živote. Samo u Kini je u proteklih dvadeset godina zabilježeno 577 prirodnih katastrofa.

Gost Al Jazeere je Viktor Berishaj, koordinator klimatskih i energetskih politika za jugoistočnu Evropu organizacije Climate Action Network Europe.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi