Podijeli

Beč Neumann: Presuda Karadžiću otvara prostor za ljude koji neće da šute

Beč Neumann: Presuda Karadžiću otvara prostor za ljude koji neće da šute

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu objavio je pravosnažnu presudu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, osudivši ga na doživotnu kaznu za najteže ratne zločine počinjene na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Osuđen je za genocid počinjen u Srebrenici i druge brojne ratne zločine u Bosni i Hercegovini, uključujući opsadu Sarajeva. U prvostepenom postupku pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđen je na 40 godina zatvora, a kazna je sada preinačena u doživotnu.

U Beogradu je naša gošća bila prof. dr. Janja Beč Neumann, sociologinja i istraživačica genocida, autorica i kodirektorica postdiplomskog kursa "Ratni zločini, genocid i sjećanja: Korijeni zla – želim razumjeti" na više univerziteta u svijetu, inače, nominirana za Nobelovu nagradu za mir 2005. i počasna građanka općine Ključ 2005.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi