Podijeli

Beč Neumann: Ne odustaje se od ideologije koja je omogućila genocid

Beč Neumann: Ne odustaje se od ideologije koja je omogućila genocid

U BiH je Dan žalosti povodom godišnjice i ukopa. U genocidu u Srebrenici, u julu 1995. godine ubijene su 8.372 osobe.

Ove godine u Potočarima biće ukopani posmrtni ostaci 33 ubijenih. Do sada su u Memorijalnom centru sahranjeni posmrtni ostaci 6.610 žrtava. Uglavnom nekompletni, jer je većina žrtava pronađena u sekundarnim masovnim grobnicama.

U Identifikacionom centru u Tuzli nalazi se još 140 identifikovanih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka, porodice se još nisu odlučile za ukop.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, i dalje se traga za više od 1.000 ubijenih Srebreničana.

Naša gošća u Beogradu je Janja Beč Neumann - sociološkinja, istraživačica genocida, autorka i kodirektorka postdiplomskog kursa "Ratni zločini, genocid i sjećanja: Korijeni zla – želim razumjeti" na više univerziteta u svijetu, inače, nominovana za Nobelovu nagradu za mir 2005. i počasna građanka opštine Ključ 2005. 
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi