Podijeli

Barukčić o sastanku ministara zemalja Srednjoevropske inicijative

Barukčić o sastanku ministara zemalja Srednjoevropske inicijative

Migracije i proširenje Evropske unije bile su glavne teme sastanka 18 ministara vanjskih poslova zemalja Srednjoevropske inicijative, kojom ove godine predsjeda Hrvatska.
Cilj susreta u splitskoj Podstrani je, kaže hrvatska ministrica vanjskih poslova, dati potporu državama kandidatkinjama za Evropsku uniju za članstvo i poticati njihovo usklađivanje s EU standardima. Hrvatska im, kaže, kao najmlađa članica, može uveliko pomoći svojim iskustvom. Također, jedan od prioriteta rada Centralnoevropske inicijative je, kažu, upravljanje migracijama kao jednim od najvećih izazova 21. stoljeća. Iduće godine, inicijativa nastavlja rad bez Austrije koja je najavila istupanje. 

Najviše pažnje posvećeno je migracijama i izbjeglicama. Ministri su uvjereni da dosadašnje mjere daju rezultate jer se migrantski val smanjio, ali su se obavezali na snažniju suradnju. 

Na marginama susreta, i dalje se postavlja pitanje odnosa zemalja u regiji, posebno Hrvatske i Srbije.

S više informacija iz Spita se javila Marina Barukčić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi