Podijeli

Bandović: Novi model proširenja EU pod 'liderstvom' Francuske

Bandović: Novi model proširenja EU pod liderstvom Francuske

Novi francuski ambasador u Srbiji Jean-Louis Falconi izjavio je da je Francuska predložila Vijeću Evropske unije da razmotri ideju modernizacije procesa proširenja.   

Ideja je da zemljama kandidatima, bude omogućeno da u onim oblastima u kojima su ispunile kriterije, počnu brže da koriste dobrobiti Unije, umjesto čekanja kraja procesa pridruživanja.

Falconi je ukazao na to da zemlje kandidati čine značajne i duboke strukturalne reforme, ali korist - u vidu novca ili drugih pogodnosti - imaju tek na kraju procesa, koji je često birokratizovan.

 

O ideji novog procesa pristupanja razgovarali smo sa Igorom Bandovićem iz Savjetodavne grupe Balkan u Evropi, nekadašnjim programskim menadžerom Evropskog fonda za Balkan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi