Podijeli

Bakir Izetbegović o samitu OIC-a u Kairu

Dvanaesti samit Organizacije islamske saradnje, koji okuplja 56 zemalja članica, završen je u Kairu. Predstavnici zemalja saglasni su u tome da bi sve zemlje članice trebale više raditi na ekonomskom, društvenom i političkom razvoju. U završnom izvještaju navedeno je, između ostalog, da zemlje članice iskazuju svoju podršku vojnoj intervenciji u Maliju, podršku teritorijalnom integritetu te zemlje, te formiranju nacionalne prelazne vlade u toj zemlji. 

U vezi sa Sirijom, završni izvještaj podržava teritorijalni integritet te zemlje, te poziva na sveobuhvatan dijalog između svih političkih frakcija.

Kad je riječ o Palestini, zemlje članice odlučile su formirati zajedničku islamsku finansijsku sigurnosnu mrežu, kako bi ublažile poteškoće sa kojima se ta zemlja suočava zbog izraelskog blokiranja palestinskih finansijskih sredstava. 

Uživo iz Kaira za Al Jazeeru je govorio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.