Podijeli

Arnaut: Snosimo ogromne posljedice zbog greške SDA u početku mandata

Arnaut: Snosimo ogromne posljedice zbog greške SDA u početku mandata

Dom naroda Parlamenta BiH nije prihvatio Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.

Prethodno je Ustavnopravna komisija Doma utvrdila da principi tog zakona nisu usaglašeni s Ustavom - što je Dom naroda i potvrdio.

U SNSD-u i HDZ-u, koji imaju većinu u klubovima hrvatskog i srpskog naroda, podržavaju rad aktuelnog saziva VSTV-a, dok u Klubu Bošnjaka tvrde da je ta institucija pod političkim uticajem. Mandat VSTV-a kojim predsedava Milan Tegeltija istekao je 15. juna.

Pritisak na nosioce najviših pravosudnih funkcija bio je u fokusu sjednice parlamentarne komisije zadužene da istraži stanje u bh. pravosuđu.

Komisija je osudila izjave predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltije kojima je sudijama i tužiocima prvobitno zabranio učešće u radu te komisije. Istovremeno je izrazila zadovoljstvo juče usvojenim zaključcima kojima je VSTV otklonio tu zabranu. Komisija će u naredne dvije sedmice početi sa saslušanjima sudija i predstavnika drugih institucija u zemlji.

Do kojih se zaključaka došlo pitali smo Damira Arnauta, predsjedavajućeg Privremene istražne komisije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i poslanika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi