Podijeli

SCXDG9UT9n8

Arnaut o važnosti presude suda u Strasbourgu

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu je odlučio - Bosna i Hercegovina je Ilijazu Pilavu uskratila ljudska prava, Prema Ustavu BiH, ne dozvolivši mu da se kao Bošnjak iz Republike Srpske kandidira za člana Predsjedništva BiH. Odluka je donesena jednoglasno - utvrđeno je da je u ovom slučaju došlo do kršenja člana 1, Protokola 12 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Sud je utvrdio da je isključenje Pilava iz izbornog procesa na osnovu etničkog porijekla i mjesta boravka ravno diskriminaciji.
Podsjećamo, Ilijaz Pilav kandidirao se na izborima 2006. i 2010. godine, ali je Centralna izborna komisija njegovu kandidaturu oba puta odbacila, ustvrdivši da je u suprotnosti s Ustavom.
Samo Bošnjaci i Hrvati iz Federacije i Srbi iz Republike Srpske mogu biti izabrani u Predsjedništvo ili u Dom naroda državnog Parlamenta.
I ranije je Evropski sud za ljudska prava izricao presude zbog diskriminacije i kršenja ljudskih prava. No, Pilavova pravna bitka trajala je skoro punu deceniju. 

Gost Al Jazeere je Damir Arnaut - pravni zastupnik Ilijaza Pilava pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu i zastupnik Saveza za bolju budućnost BiH u Parlamentu BiH. 
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi