Anne Marie Ćurčić o Platformi za Kosovo

Na zajedničkoj sjednici vlade i predsjednika Srbije, koja bi trebalo da bude održana prije petka, očekuje se izjašnjavanje o Platformi za Kosovo, usvajanje rezolucije i upućivanje parlamentu na izjašnjavanje.

Rezolucija se sastoji od pet tačaka - od toga da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, da će dijalog s Prištinom biti nastavljen, ali da ga mora pratiti i nastavak eurointegracija Srbije, do rješavanja statusa sjevera Kosova i dobijanja posebnih garancija za Srbe južno od Ibra.  

Prema prvobitnim najavama, sjednica je trebala biti održana u utorak, no prethodno se treba riješiti pitanje hoće li u rezoluciji, koja je obavezujući dokument i o kojoj će se izjašnjavati parlament Srbije, biti pozivanja na Platformu ili će se izbjeći njeno formalno spominjanje.

Anne Marie Ćurčić se javila iz Beograda.

Podijeli

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi