Podijeli

Aliu: Očekujemo da će vodeća albanska stranka preći u opoziciju

Aliu: Očekujemo da će vodeća albanska stranka preći u opoziciju

Nakon tri dana glasanja, u 21 sat zatvorena su birališta u Sjevernoj Makedoniji. Pravo glasa imalo je nešto više od milion i 800 hiljada birača.

Po mnogočemu, ovi su vanredni parlamentarni izbori bili prvi.

Prvi put nije se glasalo u nedjelju, već tri dana, zbog pandemije korona virusa. I to produženo, do 21 sat, uz posebne zdravstvene mjere. Prvi put formirana je međuetnička predizborna koalicija - makedonske SDSM i stranke etničkih Albanaca Besa. Prvi put, najjača albanska stranka, DUI, predlaže da premijer bude etnički Albanac. Ni kampanja nije bila uobičajena - bez masovnih skupova, pa su stranke svoje, manje programe, a više optužbe, slale putem printanih i društvenih medija.

Naš gost je Lulzim Aliu, potpredsjednik albanske stranke Alternativa, koja je na ovim izborima u koaliciji s Alijansom Albanaca. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi