Podijeli

9NfBjHbmibI

Alhemija/Alkemija Balkana: Hrvatska - 9. epizoda

Centralna tema devete epizode je fabrika obuće i guma Borovo kod Vukovara. Umjesto prijeratnih 22.000 zaposlenih, danas ih je manje od hiljadu.

Dvije radnice, različitih nacionalnosti, poznaju se već trideset godina, ali ih je rat razdvojio pa opet spojio 2004. godine. Jedna je bila u izbjeglištvu kada su srpske snage zauzele Vukovar, a druga je ostala bez posla nakon mirne reintegracije 1997. godine. Upoređuju prijeratno vrijeme, plaće, uvjete rada i atmosferu sa današnjim prilikama. Predsjednik uprave Borova Gordan Kolundžić ima planove kako preživjeti i unaprijediti proizvodnju.

 

U emisiji gostuje i reditelj filma Broj 55 Kristijan Milić koji je osvojio ukupno 16 Arena u Puli. Veoma škrt na riječima, vidno je suzdržan u svojim stajalištima kada je riječ o delikatnim temama, a Goran Milić ga je direktno pitao ima li jasnu poziciju o bilo čemu.

„Imam, imam. Samo neću o tome javno“, zaključio je Goranov prezimenjak.

 

Ekipa je posjetila i Muzej tambure u Slavonskom Brodu, smješten u predivnom ambijentu tvrđave Brod. Tambura, tamburica, šargija - instrumenti bez kojih je nezamisliva pjesma u Slavoniji, ali i u drugim krajevima Hrvatske te sjevera Bosne i Hercegovine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi