Podijeli

1XuQPwmJD90

Alhemija/Alkemija Balkana: Hrvatska - 7. epizoda

Prvi Muzej prekinutih veza nastao je u Zagrebu. Dvoje mladih imali su ljubavnu vezu, raskinuli je pa došli do ideje kako da te godine ne postanu uzaludne. Pozvali su sve ljude, na cijeloj planeti, da u muzeju ostave svoju ljubavnu priču, nesretno ili sretno završenu. Eksponati su veoma zanimljivi: od sjekire do hamburgera, od vjenčanice do košarkaškog dresa, ali je nadasve vrijedno tekstualno objašnjenje na mnogim jezicima. Ideja se proširila svijetom pa imamo mjesta sa sličnim konceptom u desecima zemalja.

 

Ekipa Al Jazeere u istom je danu posjetila dva grada nedaleko od Zagreba: Sisak i Veliku Goricu. Kakva razlika! Dok je Sisak posrnulo mjesto nesretnih, nezaposlenih, osiromašenih ljudi, Velika Gorica je prosperitetna sa zadovoljavajućom stopom zaposlenosti i pristojnim plaćama. U Sisku propadaju željezara i rafinerija, u Velikoj Gorici cvate privatno poduzetništvo.

 

Vidjeli smo i starački dom u Hrvatskoj, gdje mjesečni smještaj za Švicarce i Nijemce košta i do 2500 eura. U Slavoniji se poljoprivrednici žale na tešku situaciju. O tome smo razgovarali sa čovjekom na traktoru koji dugo pamti, s mladim stručnjakom agronomom koji ima širu sliku stvari, i sa urednikom Poljoprivredne TV u Požegi, koji svaki dan obilazi teren i uočava probleme.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi