Podijeli

29f0H01X158

Alhemija/Alkemija Balkana: Hrvatska - 6. epizoda

U ovoj epizodi, pomoću arhive reditelja Rajka Grlića, rekonstruišemo priču o jednoj istarskoj česmi. Podignuta u spomen na antifašističku borbu, česma je, osim imena palih boraca, sadržavala i poruku da je NOB donio više vijekova čekanu slobodu i pitku vodu. Rajko Grlić je u svom kratkom studentskom filmu snimio česmu, natpis i jednog mladića koji po vrućini dolazi da se napije. Uzalud! Nema vode! Dvadesetak godina kasnije stigla je hrvatska samostalnost, ali je ploča skinuta i premještena na zid susjedne zgrade. Više se nije govorilo o NOB-u, pitkoj vodi i slobodi, nego o nacionalnom oslobođenju. Rajko Grlić je tim povodom snimio film Pitka voda 2, a zatim je slijedila i Pitka voda 3 kao zanimljivo svjedočanstvo kako su se prioriteti i vrijednosti mijenjali na ovom podneblju s promjenama vlasti.

 

U Osijeku smo posjetili porodicu koja posjeduje 11 aviona. Otac i dva sina imaju tehnički servis za avione, školu za pilote, a bave se i prijevozom teško povrijeđenih te zaprašivanjem komaraca. A majka i kćerka imaju fabriku namještaja po narudžbi. To je još jedan primjer kako složna porodica, uz mnogo rada, može biti uspješna u Hrvatskoj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi