Podijeli

xF_Bc4EeR68

Alhemija/Alkemija Balkana: Hrvatska - 4. epizoda

U četvrtoj epizodi serijala o Hrvatskoj, naša ekipa snimala je Nacionalni park „Mljet“ gdje se, prema legendi, Odisej odmarao s nimfom Kalipso. O podmorju oko Mljeta priča nam najpoznatiji hrvatski podvodni snimatelj Miro Andrić, autor desetak filmova o Jadranu i parkovima prirode u Hrvatskoj. Budući da je Andrić ronio svugdje u svijetu, zanimljive su njegove usporedbe Jadrana s drugim morima i okeanima. Koliko je Jadran zagađen? Je li izlov ribe prekomjeran? Krade li se golemo podmorsko blago?
Na sjeveru Hrvatske postoji veliko udruženje „Zagorska mornarica“ koje ima poseban „demokratski statut“.  Admiral, koji stoji na čelu tog odabranog društva od 500 članova i približno toliko brodova, ne dopušta članstvo nijednoj ženi. On dijeli činove sebi i drugima, a samo ga smrt može smijeniti. Izgradili su svjetionik 200 kilometara od mora, na potoku koji su prozvali Dunav.
U emisiji gostuje i teolog, doktor nauka Vid Balog, humorist, glumac, tenor, koji citiranjem Krleže objašnjava bit zagorskog mentaliteta.
Osim ove polušaljive, ali realne priče, u Zagorju se prave  policijski čamci i brodovi dužine do 17 metara, za patroliranje morem i rijekama.
U Zagrebu se, pak, proizvodi hrvatski električni automobil. Međutim, u Dok-Ingu su nam objasnili da je to prototip, a da je njihova glavna djelatnost proizvodnja mašina za razminiranje. Njima se upravlja joystickom, na daljinu, a to vrijedi i za mašine koji štite živote vatrogasaca. Vlasnik ove kompanije, koja pokriva 65% svjetskog tržišta mašina za razminiranje, putuje svijetom i dobija ideje za nove proizvode, obilazeći fabrike igračaka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi