Podijeli

pYDzW3pOrnI

Alhemija/Alkemija Balkana: Hrvatska - 3. epizoda

U trećoj emisiji o Hrvatskoj u ciklusu „Alhemija Balkana“ prikazujemo zagrebačku špicu, lijepo sređen prostor prepun kafića i raznih atrakcija, između Trga bana Jelačića i Cvjetnog trga. Tu se okupljaju poznati i oni željni njihove blizine, ali i razni osobenjaci kojima je to prilika za performans.

 

Na periferiji Zagreba proveli smo dan s Ivanom Šulogom, uzgajivačem tropskog bilja. Svi su mu se u početku smijali. Uzgoj kivana, marakuje, batata, halapenja i habanera činio se nemogućom misijom u Donjoj Bistri. Ali, Šulog je shvatio da je prednost njegove lokacije u tome što on do centralnog skladišta tropskog voća i povrća za Evropu, u Rotterdamu, kamionom doveze robu za dva dana, dok njegova konkurencija iz južne hemisfere gubi sedmice na prijevoz brodom. Zato je njegovo voće svježije, prirodno dozrelo te lakše nalazi kupce.

 

U Splitu smo posjetili Zvonimira Mihanovića, najskupljeg hrvatskog slikara, koji ulje na platnu s motivima Dalmacije prodaje za 100.000 dolara i ne može stići naslikati za sve potencijalne kupce. U Splitu i Hrvatskoj Mihanović nije posebno cijenjen u umjetničkim krugovima, ali u pariškim i njujorškim galerijama veoma je tražen.

 

Bili smo i u Dubrovniku... Naš stručni vodič bila je šarmantna Maris, a Goran Milić se nostalgično sjetio penjanja na kamen u glavnoj ulici, Stradunu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi