Podijeli

cnJE6KRg0hc

Alhemija/Alkemija Balkana: Hrvatska - 15. epizoda

U posljednjoj, 15. epizodi o Hrvatskoj u serijalu Alhemija Balkana vodimo vas u najveseliji grad u Dalmaciji.
Prema našem sudu, to je Omiš - mjesto vatrenih navijača Hajduka, s dugom historijom pomorskih bitaka protiv Mlečana, čak i protiv Papinih brodova.
 
Za razliku od Dalmacije gdje su nogomet, košarka i vaterpolo prvi sportovi, u Zagrebu su neslaganja u vezi sa nogometom gurnula Dinamo u drugi plan, a navijači odlaze na utakmice hokeja na ledu. Zagrebački Medveščak okupio je respektabilnu ekipu profesionalaca, među kojima su mnogi Kanađani i Amerikanci hrvatskog porijekla.
 
Slano, uvala pokraj Dubrovnika, mjesto je koje je najviše razrušeno u prošlom ratu.
Obnovljeno i oporavljeno, na čelu s mladim općinskim načelnikom kuje ozbiljne planove.
 
Vjerovatno najljepša vinska cesta u Evropi gradi se nasuprot poluotoku Pelješcu, s vratolomnim pogledom na Jadran i okolne otoke.
 
Saznat ćemo kako se hrvatski ribari snalaze sa strogim propisima Evropske unije koji zahtijevaju upis svake ribe, čak i one najmanje, u registar ulova.
Često je to više posla od samog ribarenja.
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.