Podijeli

NVAFyedBJLw

Alhemija/Alkemija Balkana: Hrvatska - 12. epizoda

U 12. epizodi serijala Alhemija Balkana - Hrvatska u razgovoru sa stručnjakom za droge i kriminal saznajemo o novim narkoticima koji se pojavljuju na tržištu i (polu)legalno kupuju. Statistike o ovisnosti o drogama ipak su bolje u Hrvatskoj nego u većini drugih zemalja članica Evropske unije.
 
Stjepan Franjić, inovator i poduzetnik iz malog slavonskog mjesta Buka, proizvodi sjajne prozore od hrastovine i aluminija. Međutim, tvrdi da za poslovanje situacija u njegovoj branši nikada nije bila gora.
 
Nije lako ni porodici Brozičević iz Selca, kod Crikvenice. Imaju svoju kliniku za liječenje sportskih povreda i rehabilitaciju. Suprug, supruga i djeca s diplomama vrhunskih medicinskih  škola rade zajedno i, uprkos poteškoćama, jasno kažu da se nikada ne bi vratili u državnu službu.
 
Nikola Malić, osim što je počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj i dugogodišnji poduzetnik na prostorima istočne Evrope, ima 15 kuća u Petrčanima i veoma dobro živi od ljetnog turizma na Jadranu. Međutim, i kod njega je uvjet da svi u porodici rade: od njega samog (75-godišnjaka) do supruge, djece i unuka.
 
O Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj razgovarali smo sa svećenikom historičarem koji je iznenada počeo šaptati kada je spomenuo vrijeme komunizma u Jugoslaviji.
 
 
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.