Podijeli

tAx1KG9VuvQ

Alhemija/Alkemija Balkana: Hrvatska - 11. epizoda

Naglašena je polemika u hrvatskom društvu o hrvatstvu. I druge države imaju sličan termin (turkluk u Turskoj, srpstvo, bošnjaštvo itd.). Međutim, kod Hrvata je to postala razdjelnica između dviju društvenih grupa. Jedni izjednačavaju hrvatstvo s pozitivnim domoljubljem koje zbližava naciju i potiče je na brži rast i prosperitet. Drugi u naglašenom hrvatstvu vide opasnost od nacionalizma, diskriminacije manjina i protive se hrvatovanju. O tome će nam govoriti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, spisateljica i glumica Jelena Veljača, dekan ZŠEM-a  prof.  Đuro Njavro, reditelj Rajko Grlić i hrvatski ratni veterani.

 

Izdvojili smo dvojicu poduzetnika koji su uspješni uprkos višegodišnjoj recesiji u Hrvatskoj. Petar Babić sa sinovima Tinom i Teom vodi firmu sa tridesetak zaposlenih. Oprema tzv. pametne kuće savremenom tehnologijom. A Marko Pipunić, vlasnik Žita Osijek, drži goleme poljoprivredne posjede i objašnjava kakav je prema svojim radnicima:

 

„Baš zato što sam potekao iz siromašne seoske obitelji, želim da se moji zaposlenici osjećaju dobro, sigurno i da su pristojno i redovito plaćeni.“

 

Osim toga Pipunić je svojim radnicima osigurao i skupi tretman protiv stresa Rejuvenation. Besplatno. Na radnom mjestu.

Posjetili smo i slastičare, makedonske Albance, koji u Istri posluju duže od 50 godina. Imaju nekoliko lokala u Umagu i svi rade, od djece do djeda. Porodična hijerarhija ostala je nepromijenjena jer i danas glavnu riječ vodi najstariji muški član - djed, otac ili najstariji brat, a kod njega je i novac koji zaradi cijela porodica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi