Podijeli

urZDYLnoUGs

Alhemija/Alkemija Balkana: Hrvatska - 10. epizoda

U desetoj epizodi serijala Alhemija Balkana - Hrvatska upoznajemo vas sa Lanom Kos, mladom operskom pjevačicom iz Varaždina, pred kojom je velika budućnost.

 

„Još samo Metropolitan Opera i milanska Scala pa sam svugdje bila“, govori o svojoj karijeri Lana Kos.

 

U Čakovcu smo razgovarali sa baptističkim pastorom koji je osnovao školu za medicinske sestre. Nakon obuke dobijaju poslove u Njemačkoj, ali se većinom udaju za međimurske mladiće. Pastor Horvat zagovara protestantsku etiku: rad, odgovornost i skromnost u trošenju. Muslimani u Hrvatskoj, osim u Zagrebu, imaju veliku džamiju u Rijeci, za više od 20.000 vjernika u tom kraju. Imam te džamije svjedoči da je zadovoljan položajem muslimana u Hrvatskoj i da država finansijski pomaže vjeroučiteljima. Zanimljiv primjer u istarskoj općini Bale gdje su pomirili glad investitora za zemljištem uz morsku obalu i interese lokalnog stanovništva. Gradnja uz obalu je veoma ograničena. Preduzeće Mon Perin ima koncesiju na 99 godina, ali zemljište ostaje u vlasništvu Općine koja uvijek ima odlučujući glas u dioničkom društvu. Stanovnici Bala dobili su privilegovane dionice, a budući da posao raste 20% godišnje, svi su više nego zadovoljni. Na otoku Viru, kod Zadra, razgovarali smo s načelnikom općine koji nam je argumentovano demantovao stalne medijske napade o preizgrađenosti otoka.

 

“Istina je da su svi objekti bespravno izgrađeni, što sada legaliziramo, ali se vodilo računa da ne nastane kaos i betonizacija“, uvjerljiv je Kapović.

 

I mi smo, snimajući, stekli dojam da je u pravu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi