Podijeli

Al Jazeera Svijet: Plava posuda iskopana u Ljubljani privukla svjetsku pažnju

Al Jazeera Svijet: Plava posuda iskopana u Ljubljani privukla svjetsku pažnju

U ovosedmičnom putu oko svijeta govorimo o obrazovnom sistemu u Venecueli, koji se zbog ekonomskog kraha zemlje našao pred kolapsom. Mnoge učionice su prazne, osoblje je u štrajku i bez novca za osnovne životne potrebe.

Odgovaramo na pitanje hoće li nestati autohtoni jezici u Meksiku. Šezdeset posto njih u opasnosti je da nestane zauvijek.

“Tent pegging” je drevna konjička vještina koja ima veliki kulturni značaj za Iračane i širu regiju. Može li opstati nakon godina političke nestabilnosti?

Arheološkim iskopavanjem u centru Ljubljane pronađeno je više od 300 grobova iz rimskog doba. U grobu važne žene iz tog perioda arheolozi su pronašli potpuno očuvanu plavu posudu, čije bi porijeklo moglo biti s Bliskog Istoka. Zašto je otkriće 1700 godina stare posude iznenadilo arheologe?

Emisiju vodila Nejra Kozarić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi