Podijeli

Al Jazeera Svijet - 18.5.2014.

Ovosedmično izdanje Al Jazeera Svijeta donosi interesantnu priču o kolekciji nacističke umjetnosti, koju skoro 70 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, i dalje čuva američka vojska.

Blizu 500 umjetničkih djela trenutno je u vojnoj bazi u Virginiji. Ta djela su ocijenjena "isuviše politički osjetljivim", da bi bila vraćena Njemačkoj.

Do početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, ostalo je još nekoliko sedmica. Uzbuđenje raste. Albumi sa sličicama igrača se popunjavaju! Naš novinar Daniel Schweimler je, u glavnom parku Buenos Airesa, mijenjao sličice sa stotinama kolekcionara.

U emisiji donosimo i detalje o kompaniji Panini koja je pokrenula štampanje popularnih sličica i zaradila milione.

U prvom licu, našim gledateljima predstavit će se fotograf Steve McCurry. Njegova fotografija Afganistanke sa upečatljivim zelenim očima privukla je pažnju cijelog svijeta. Objavljena je na naslovnici National Geographica 1985. godine.  McCurry trenutno u Londonu izlaže svoje fotografije.

Emisiju vodi Arduana Kurić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.