Podijeli

0P1JSpXjXfw

Al Jazeera Objektiv: Rulet na asfaltu

Na cestama u BiH godišnje pogine nekoliko stotina osoba, hiljade su lakše ili teže povrijeđene. Zbog obijesne vožnje ginu djeca, prekinute su mladosti... ostala je tuga. Bosanskohercegovačko zakonodavstvo ne poznaje termin nasilnička vožnja ili obijesna vožnja kao što je to slučaj u susjednim zemljama.
Ipak, najčešće napisane kazne su za neprilagođenu brzinu i nepoštivanje propisa. Prema podacima državne Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, vozači u BiH za neplaćene kazne za saobraćajne prekršaje duguju ukupno 30 miliona eura. 
Rekorder je Sarajlija iz općine Centar sa 300 saobraćajnih prekršaja i neplaćenim kaznama u iznosu višem od 20.000 eura.
U Ministarstvu komunikacija i prometa BiH najavljuju novi i rigorozniji Zakon o sigurnosti saobraćaja do kraja godine.
Ostaju pitanja zašto je brza i bezobzirna vožnja postala model ponašanja mladih te kako je BiH dobila zakon koji dozvoljava da kazna zatvora za smrt pješaka u saobraćajnim nerećama može biti zamijenjena novčanom.  
 
Autorica je Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi