Podijeli

Al Jazeera Objektiv: Čiji je niški aerodrom?

Al Jazeera Objektiv: Čiji je niški aerodrom?

Gradsko vijeće Niša donijelo je odluku da svu imovinu i pravo upravljanja s grada prenese na republičku vladu. Razlog je, kažu, nemogućnost daljnjeg razvoja jedinog aerodroma u Srbiji, uz beogradski, koji obavlja zračni prijevoz.

Takvoj se odluci protive pojedini građani Niša, koji u tome vide centralizaciju Srbije i nezadovoljstvo iskazuju uličnim protestima.

Protivi se i opozicija, ali i stručnjaci, koji tvrde da je niški aerodrom, zapravo, žrtva beogradskog aerodroma ‘’Nikola Tesla’’ i koncesije koju je republička vlada potpisala s francuskom firmom Vinci. Kažu da se u ugovoru navodi i ograničenje za sve druge aerodrome. Ako broj putnika s niškog aerodroma premaši milion godišnje, Srbija će morati platiti penale francuskom koncesionaru beogradskog aerodroma.

Limit od milion putnika za niški aerodrom trenutno ne izgleda nedostižno jer je u posljednje dvije godine broj putnika povećan desetak puta, s izgledima za daljnji rast. Iz Niša prema odredištima u Evropi niskobudžetnim kompanijama prošle godine letjelo je više od 300.000 putnika.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi