Podijeli

Al Jazeera istražuje: Industrija islamofobije

Al Jazeera istražuje: Industrija islamofobije

Širom Sjedinjenih Američkih Država došlo je do razvoja organizacija koje islam prikazuju kao prijetnju. Broj grupa aktivnih u okviru takozvane „industrije islamofobije“ u samo dvije godine se više nego utrostručio. Ova istraga otkriva njihove taktike za poticanje straha od islama, uključujući načine manipulacije društvenim medijima koje koriste za kreiranje lažne priče o smišljenom pokušaju muslimana da preuzmu zemlju. Antimuslimanske poruke se brzo šire društvenim medijima i privlače sljedbenike koji kupuju lažne profile i softverske robote za širenje internetskog sadržaja.

Također, istraga objelodanjuje pokušaje tih organizacija da suzbiju uspon muslimanskih

političkih uvjerenja u Americi, te otkriva „tamni novac“ koji je potaknuo brzi razvoj industrije islamofobije - desetke miliona dolara koji su prolazili kroz tajne, anonimne donatorske fondove.

Objavljujemo saznanja o donatorima i postavljamo pitanje: „Koji je njihov konačni cilj?“

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.