Podijeli

Al Jazeera Business - Katar: Od bisera do pametnih gradova (1. dio)

Al Jazeera Business - Katar: Od bisera do pametnih gradova (1. dio)

Dvije godine su prošle otkad su Kataru susjedne zemlje uvele sankcije. Zaljevska državica preko noći našla se pod opsadom, u ekonomskoj blokadi iz koje se izlaz nije nazirao. No, mnogi stručnjaci reći će da je ekonomija u boljem stanju nego juna 2017. Katarani su tokom opsade razvijali sektore koji do tada gotovo da nisu postojali. Na putu su ka poljoprivrednoj održivosti usred pustinje, građevinska industrija cvjeta uoči Svjetskog prvenstva u nogometu, a ambiciozno pokreću slobodne industrijske zone i investitorima nude stotine milijardi dolara.

U dva nastavka Al Jazeera Businessa, koji smo u potpunosti realizovali u Kataru, istražili smo kako je ekonomija te zemlje izdržala udare sankcija i kakva je vizija pokrenula povoljne trendove koji i dalje traju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi