Podijeli

Afričke priče: Žudnja za povratkom

Afričke priče: Žudnja za povratkom

Dokumentarni film "Žudnja za povratkom" je intimna priča od globalnog značaja o posljedicama sistemskog kršenja ljudskih prava u međunarodnom sistemu za usvajanje djece, prikazana iz ugla tinejdžerke, kao centralnog lika filma, i njene lične borbe za pravdu.

Koristeći snimke koji pokrivaju period od najmanje pet godina, pratimo Etiopljanku Amy u najznačajnijem periodu njenog života, od 13. do 18.  godine.

Amy je u svojoj devetoj godini napustila majku i dvije sestre u Etiopiji, nakon što je proglašena podobnom da bude usvojena u Danskoj. Nikad se nije prilagodila životu u toj zemlji, svojoj danskoj porodici i tamošnjoj kulturi. Osjećala je duboku čežnju i tugu zbog gubitka svoje porodice, jezika i kulture.

Film prati Amynu borbu protiv danskih i etiopskih vlasti te njene pokušaje da poništi status usvojenog djeteta i ostvari svoju najveću želju: da obnovi odnos s porodicom, koji je uništavan iz dana u dan, nakon što je usvojena u dobi od devet godina. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.