Podijeli

Adem Zilkić o fetvi reisa Mustafe Cerića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa efendija Cerić izdao je fetvu, odnosno islamsko-pravno mišljenje, protiv reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića. 

U fetvi se navodi da nije dopušteno vjerniku muslimanu ni slušati ni slijediti Adema Zilkića, zato što njegov govor pravi podjele među vjernicima i zato što je njegov put krivi put. Vjerniku nije dozvoljeno ni da klanja džumu-namaz, centralnu muslimansku molitvu petkom, koju predvodi Adem Zilkić, jer on nema potrebnu dozvolu za to. U fetvi također stoji da se Adem Zilkić lažno predstavlja i tako nanosi veliku sramotu ne samo muslimanima u Srbiji i Sandžaku, već i na cijelom Balkanu. O ovome u utorak niko iz Islamske zajednice u BiH nije htio govoriti. 

Naš gost u Beogradu bio je Adem Zilkić, reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.