Boris Cigler

Boris Cigler

Boris Cigler je direktor i vlasnik konsultantske agencije Otto Ziegler sa uredom u Sarajevu i Amsterdamu. Dobitnik je Netherlands Fellowship Program stipendije Kraljevine Holandije, te je na Univerzitetu u Amsterdamu završio magistarski studij iz međunarodne ekonomije. Posljednje četiri godine živi i radi na relaciji Sarajevo -  Amsterdam.

Industrije koje ne postoje

Med je jedan od rijetkih proizvoda koje većina zemalja regije može izvoziti, a outsourcing, VoIP i industrija...

Piše: Boris Cigler

Prosto rečeno, nanotehnološka industrija teško da će se ikada formirati na Balkanu, ali neke druge bi zaista i mogle. Koje su to industrije koje ne postoje u balkanskim zemljama, a koje bi mogle generisati nova radna mjesta, u okruženju kakvo trenutno jeste i kakvo će se zadržati sigurno narednu deceniju?

Od plesa na terasi Evrope do lajka

Pendžer i ples na terasi hotela Evrope je prošlost. Ovo je sadašnjost i budućnost, stoga „lajkanjem" do ljubavi.

Piše: Boris Cigler

Šta je meni IPA fond?

Šta zapravo za ekonomije RS-a i FBiH znači gubitak 45 miliona eura i zašto se političari mnogo ne uzrujavaju oko...

Piše: Boris Cigler

Od isplaćenih plata, dijelom od novca upravo naplaćenog od projekta EU-a, zaposleni u svim tim firmama su platili kiriju, hranu, možda koji izlazak. Pošto je primio platu u svojoj kompaniji, distributeru računarske opreme iz Banje Luke, raspoloženi komercijalista, odlučio je da dio novca potroši i u restoranu. Upravo u tom restoranu uslužio ga je prethodno spomenuti konobar, a koji je, pored plate, opet zarađene od dijela novca gostiju, dobio i bakšiša. Tako su i komercijalista i konobar iz Banje Luke, zapravo, napunili svoje novčanike eurima Evropske komisije, a da toga nisu bili ni svjesni. Naravno, na sve usluge, proizvode i transakcije plaćeni su porezi, tako da je i RS u ovom slučaju dobila dio po osnovu direktnih i indirektnih poreza, doprinosa na plate itd.

Stranice